Fransa’da 31 Mart eylemleri: El Khomri yasası geri çekilsin!

ZT Fransa Muhabiri

İçinde olduğu ekonomik ve politik krizin faturasını işçi, öğrenci ve göçmenlere ödetmeye çalışan Fransa hükümeti, şimdi de Kasım ayında yürürlüğe geçirdiği olağanüstü halin de yardımıyla yeni bir iş yasası geçirmeye çalışıyor. El Khomri yasası, Fransa’nın 170 yıllık mücadelesinin kazanımı olan iş kanununu (code du travail) tamamen altüst etmeyi, işçileri ve sendikaları şirketler karşısında tamamen güçsüz bırakmayı, tatilleri ve maaşları mümkün olan en aza indirmeyi, aynı zamanda özelleştirmelerin de etkisiyle üniversitelerde “gereksiz” görülen, yani kazanç getirmeyen tüm alanların kapatılışını kolaylaştırmayı hedefliyor. Kısaca bu yasayla, diplomalı olsun olmasın hiçbir işçinin, şirketler karşısında,  şu an var olan hiçbir hakkının garantisi olmayacak.

Buna karşı, yaklaşık bir aydır, Fransa’nın genelinde üniversiteler, liseler ve sendikalar harekete geçti. 9 Mart’ta birçok şehirde gerçekleşen eylemlerden sonra, üniversiteler, sendikalar ve liseler arası komitelerden 31 Mart için ulusal ölçekte eylem çağrısı yapıldı. CGT’nin açıklamasına göre ülke genelinde 1,2 milyon kişi 31 Mart günü yeni yasa tasarısını protesto etmek için sokaklara döküldü.

FO ve CGT’ye göre katılımın 160 bin kişiyi bulduğu Paris’te polis eyleme birçok kez ağır şekilde müdahale etti. 20’ye yakın gözaltı var. Lyon şehrinde yaklaşık 30 bin kişi sokaklara döküldü, polis in müdahalesine uğrayan eylemde yine 20’ye yakın gözaltı var. Eylemlere 30.000 kişinin katıldığı Nantes, 12 bin kişinin katıldığı Marseilleve, 10 bin kişinin katıldığı Rennes şehirlerinde de polis müdahalesi yaşandı, yaralılar ve gözaltı var.

Toulouse’da, haftalardır, üniversite ve liselerde birçok öğrencinin ve sendikaların katıldığı toplantılar gerçekleştirildi, öğrenciler günler boyunca okullarının önünde kapatma eylemi yaparak ders yapılmasını engelledi. 31 Mart eylemlerine Toulouse’da yaklaşık 100 bin kişi katıldı, üniversiteler ve liseler öğrenciler tarafından bloke edildi. CGT, L’UNSA, Force Ouvrière ve SUD sendikaları genel grev çağrısında bulundu. Eylemin sonlarına doğru kortejlerin birbirinden ayrılmasının da etkisiyle, polis eylemcilere biber gazı ile saldırdı. 8 kişi gözaltına alındı.

Eklemek gerekir ki, eylemlerin yasaklandığı ve tutuklamaların çok daha kolay hale getirildiği olağanüstü hal durumunda bile, birçok şehirde bu kadar büyük ve örgütlü eylemlerin gerçekleştirilmesi, okullarda, iş yerlerinde, liselerde insanların sendikalar ve örgütler tarafından bu kadar hızlı ve etkili bir şekilde bilgilendirilmesi, ülkede yayılan öfkeye ve – bu kadar kısa zamanda dahi olsa – neler yapılabileceğine dair önemli bir gösterge.

Sendikalar ve üniversiteler arası eylem komiteleri, grev ve eylemlerin, yasa çekilene devam edeceğini bildirdi.

CEVAP VER