Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19, yayılma hızı ve ülkelerdeki yüksek ölüm oranlarıyla beraber önemli bir tehdit unsuru oluşturuyor. Hükümetler salgının etkilerini en aza indirmek ve ölüm oranlarının önüne geçmek için bir dizi yeni önlemlere başvuruyor. Türkiye’de tespit edilen ilk vakanın açıklanmasının hemen ardından ise hükümet örgün eğitime kısa bir süreliğine ara verileceğini açıkladı.

Yaşanan gelişmelerle beraber verilen bu “ara”, bahar döneminin tümünü kapsayacak şekilde genişletildi ve derslerin çevrimiçi ortamda işleneceği açıklandı. Üniversitedeki öğrenciler, bu değişikliklerin ardından kaldıkları yurt ve evlerden ayrılıp, ailelerinin yanına döndüler.

Çoğu öğrenci için bu zorunlu bir durumdu: Yurtdışından gelenlerin KYK’lara yerleştirilmesi ve bu yurtların “karantina merkezi” haline dönüşmesine karar verilmişti.

Türkiye’de sayısız otel odası boş bir halde mevcut durumdayken, rejim yine öğrencilerin barınma hakkını gasp etti. Birçok öğrenci gelen talimatlar sebebiyle, gece saatlerinde eşyalarının çoğunu bırakarak yurtlardan ayrılmak zorunda kaldı. Eğitimini özellikle de İstanbul, Ankara gibi şehirlerde sürdüren öğrencilerin kaldıkları yurtlarının neredeyse tamamı şu an karantina alanı olmuş durumda. Evde kirada oturan öğrenciler ise ailelerinin yanına döndükleri halde kiralarını ödemeye devam etmek zorunda bırakıldı.

Şimdi öğrencilerin akıllarında birtakım sorular var: Yurtlara dönüldüğünde odalar dezenfekte edilmiş olacak mı? Yurtlarda bırakılan eşyaların akıbeti ne olacak? Kiralık evlerinden ailelerinin yanına dönen öğrenciler kiralarını ve  faturalarını nasıl ödeyecek? Hem aileleri ekonomik zorluklarla, işten çıkarmalarla ve düşük ücretlerle mücadele ederken…

Öğrencilerin içinde bulunduğu zorlukları en aza indirmek ve onlara barınma hakkı sağlamak adına üniversite öğrencileri için KYK yurtları parasız olarak sağlanmalıdır. Öğrencilerin yurtlarından çıkarılmasına son verilmeli, karantina alanları olarak özel otellerin odaları ve yatakları kullanılmalıdır. Öğrenciler kira ve fatura ödenmesinden muaf tutulmalıdır.

Evlerine dönen öğrencilerin çoğunun aileleri ülkenin kırsal kesiminde yaşadığı için, bu öğrenciler eğitimlerinin aksamadan devam etmesini sağlamaya yönelik olarak dersleri internet üzerinden takip edebilme şartlarına sahip değildir. Bütün üniversite öğrencilerinin derslerini sürekli olarak takip edebilmesi için, bilgisayar ve internet paketi gibi olanaklar parasız olarak sağlanmalıdır.