Biz kimiz?

Meslek Liseliler olarak ücretli kölelik sisteminin önde gelen çalışanlarıyız. Stajlarda ve derslerde biz üretiyoruz. Sömürü ilişkilerini iliklerimize dek hissediyoruz. Büyük sermaye gruplarına emeklerimiz adeta peşkeş çekiliyor. Staj yaptığımız şirketler ve patronlar zenginleşebilsin diye biz fakirleşiyoruz. Okulumuz, emeğimiz ve hayatımız yağmalanıyor. Staj sömürüsünü, güvencesiz ve kölece çalıştırılmayı yaşıyoruz. Meslek Liselerine giden bizlerin emekleri, sayısız uluslararası firmaya, ücretsiz veya çok ucuza pazarlanıyor.

Staj, kölelik demektir

Stajlar sırasında saatlerce çalıştırılıyoruz. Stajlarda kendi mesleki alanımıza girmeyen temizlik, çay ve benzerleri gibi angarya işleri de yapmaya mecbur bırakılıyoruz. Böylece patron, hem bu işleri ücretsiz yaptırarak, hem de işlerin paylaşımı için birkaç çalışan daha işe almayarak, kârını birkaç kat katlıyor.

Stajlarda asgari ücretin üçte biri oranında, hatta çoğu zaman ücretsiz çalıştırılıyoruz. Buralarda can güvenliğimiz sağlanmıyor, sigortamız yatırılmıyor. Birçok hakkımız gasp edilmiş vaziyette. Can güvenliği, sigorta, ücret artışı, çalışma saatlerinin kısaltılması gibi haklarımız yok. Bunları kazanmak için örgütlenebileceğimiz bir sendikamız dahi yok çünkü sendikalara üye olmamız da yasak.

Geleceğimizi çalıyorlar

Okullarımızdaki eğitimin niteliksizliği ve dahası, okuduğumuz mesleki alanla ilgili materyallerin yetersizliğinden dolayı birçoğumuz ihtiyaç duyduğumuz pratiği yapamıyoruz ve bu büyük bir eşitsizlik doğuruyor. Materyal eksikliği sebebiyle mesleğimizin inceliklerine tam olarak hâkim olamıyoruz. Eğitimimizin niteliksizliği ile müfredatların diğer okullardan farklı oluşundan dolayı üniversite sınavına hazırlanamayan bizler 2 senelik yüksekokullara mecbur bırakılıyoruz. Eğitimimizin bu denli niteliksiz olması, aslında kamusal eğitimin yok edilmesiyle ilişkili. Eğitim sistemi özelleştirildikçe, bizim de geleceğimiz kararıyor.

Patronlar sorunlarımızı çözebilir mi?

Hükümet ve kapitalistler, bizlere düşük ücretler ve sefalet dışında hiçbir şey sunmuyor. Birkaç sene önce Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın yaptığı açıklamayı hepimiz hatırlıyoruz: “Ara eleman ülkesiyiz.”

Ara eleman ne demek? Ara eleman aslında, öğrencilerden ucuz işgücü olarak faydalanmak demek. Türkiye’de esnek ve güvencesizliğe mahkum edilmiş bir kalifiye ara eleman piyasasının oluşturulması ve bu yolla “yatırım yapılabilir ülke” olarak kalabilmenin koşulları aranıyor. Öğrencilerden ucuz işgücü olarak faydalanmak denince de, akla Meslek Liseleri geliyor. Meslek Liseleri’ni borsalar ve patronlar yönetiyor. Patronların bize önerebileceklerine ise aşikarız: Sömürü, işsizlik, geleceksizlik, güvencesizlik.

Ne istiyoruz?

  • Stajlarda sömürülmek ve güvencesiz çalıştırılmak istemiyoruz. Sefalet ücretlerine mahkum olmak istemiyoruz.  Ucuz ve genç emek-gücü sömürüsüne son! Esnek ve güvencesiz çalışmaya son! Eşit işe, eşit ücret!
  • Derslerde ve stajlarda ürettiğimiz saatlerin emeklilik sigortamıza yansımasını istiyoruz. Hiçbir hakkımızın olmadığı stajlarda toplu iş sözleşmesi hakkı istiyoruz. Kölelik anlamına gelen güvencesiz çalışmanın son bulmasını istiyoruz. Staj çalışma süresinden sayılsın, sigortamız yatırılsın! Staj süreleri, emeklilik süresine sayılsın! Stajlarda toplu iş sözleşmesi hakkı! Okulda ve iş yerlerinde işçi sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınsın!
  • Kanunen işçi sayılmadığımız için sendikalara üye olma hakkımız yok halbuki her işçi gibi biz de üretiyoruz ve sömürülüyoruz. Bu yasağın son bulmasını istiyoruz. Sendikalara üye olmak haktır, hakkımızı istiyoruz! Meslek Liselilerin sendikalara üye olmasının önündeki engeller kaldırılsın!
  • Okullarımızın kapitalist iş dünyası ile kurduğu her ilişki, bizim daha fazla sömürüleceğimiz anlamına geliyor. Okul yönetimlerine borsaların ve patronların gelmesini istemiyoruz. Sermaye elini liselerimizden çek! Söz, yetki ve karar işçi-öğrencilere!
  • Niteliksiz eğitimle geleceklerimizin çalınmasını istemiyoruz. Üniversitenin ayrıcalık değil hak olmasını istiyoruz. Nitelikli, bilimsel, anadilde, laik eğitim!

Okullarda işçi-öğrenci denetimi için ileri! Özgür Meslek Liseleri için ileri!