Elif Bozkurt yazdı

25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü yaklaşırken Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Kulübü olarak 19 Kasım Salı günü Kadın Dayanışması’nın katılımı ile “25 Kasım’a Doğru Erkek Şiddetiyle Mücadeleyi Konuşuyoruz” isimli bir etkinlik düzenledik. Kadın Dayanışması’ndan Merve Şanlıdağ’ın sunumuyla başlayan etkinliğimizde erkek şiddetinin ne olduğu, neyden kaynaklandığı ve erkek şiddetiyle mücadele yollarının neler olabileceği gibi birçok başlığı ele aldık.

Cezasızlık politikalarından, erkek şiddetini önleyici ve kadınları şiddete karşı koruyucu politika ve mekanizmaların uygulanmadığından, erkek şiddetinin erkek egemen kapitalist sistem içerisinde sistematik olarak üretildiğinden bahsettik.

Katılımcılarımızla üniversitelerde yaşanan erkek şiddeti üzerine kendi deneyimlerimizi ve çözüm önerilerimizi paylaştık. Bahsettiğimiz çözüm önerilerimizden bir tanesi de Cinsel Tacizi Önleme Komisyonları (CİTÖK) oldu. CİTÖK’ler üniversite bünyesinde yaşanan cinsel taciz, saldırı ve cinsel şiddetin önlenebilmesi ve bunlara maruz kalan öğrencilere destek sağlayabilmek için oldukça önemli araçlar. 2012 yılından beri üniversitemizde çalışmalarını sürdüren Boğaziçi Üniversitesi CİTÖK 2021 senesinde kayyum rektörün CİTÖK Ofis Koordinatörü Cemre Baytok’u ücretsiz izne çıkarması ve ardından yaşananlar sonucunda zamanla işlevselliğini kaybetti. Erkek şiddetiyle mücadelenin üniversite ayaklarından biri olan CİTÖK’lerin etkin bir şekilde işletilmesi için mücadele etmeliyiz.

Önceki İçerikÖğrenci Temsilci Kurulları ve Cinsel Tacizi Önleme Komisyonları için seferber olalım!
Sonraki İçerik25 Kasım: Üniversiteli Kadınların ve LGBTİ+ların Talepleri Neler?