Pandemi sürecinde birçok işçi işini kaybetti, ücretsiz izne yollandı; milyonlarca emekçiden kısa çalışma ödeneği yoluyla asgari ücretin yarısı ile hayatlarını idame ettirmeleri istendi. Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Tesisler İşletme Müdürlüğü’nde çalışan emekçilerin de pandemi sürecinde hakları gasp edilmeye çalışılıyor.

23 Mart’tan 6 Nisan’a kadar tesislerin kapalı olmasından dolayı işçilerin idari izinli olacaklarını söyleyen işletme müdürlüğü 30 Mart’ta kısa çalışma ödeneğine başvurdu. Kısa çalışma ödeneğine başvuru yapılması sebebiyle idari izinler iptal edilerek ücret ödenmeyeceği söylendi. Ardından kısa çalışma ödeneği başvurusunun reddedilmesiyle işçilere hiçbir ücret ödenmeden ücretsiz izine çıkarıldılar.

Üniversitenin çeşitli seviyedeki yöneticileriyle yapılan görüşmelerde idari izinli olma durumunun geçerli olması ve ücretlerin ödenmesi gerektiği taleplerine hiçbir cevap alınamadı.

DİSK DEV Turizm-İş Marmara Bölge Şubesi’nde örgütlü olduğu tesis çalışanlarından birisi şunları söylüyor:

“Burada aşçılık yapıyorum 7,5 yıldır. 2,5 aydır maaş alamıyoruz, evimize ekmek götüremiyoruz. Burayı görüyorsunuz, tadilata milyarlar harcanıyor. Bize paraları olmadığını ve maaş veremeyeceklerini söylüyorlar. Maaş veremeyen sosyal tesisler, Boğaziçi Üniversitesi burada tadilat yapıyor, milyarlar harcıyor. Bize ücretlerimizi vermiyor ve Eylül ayına kadar maaş ödenmeyeceği söyleniyor.” 

İşten çıkarmaların yasaklandığı söyleminin hiçbir doğruluğunun olmaması, Boğaziçi Üniversitesi emekçilerinin yaşadığı haksızlıkta kolayca görülebilir. Bir işçinin aylar boyunca ücretinin ödenmemesi, o işçinin aylar sonra ücretinin ödenmeye başlanacak olması kısa süreli de olsa fiili bir işten çıkarmadır, patronun menfaatinin gerektirdiği şekilde yasaların yapılması ve uygulanmasıdır.

Okulun tadilatına para bulmakta sorun yaşamayan yönetim pandemiyi fırsata çevirip işçilerin hakkı olan ücretlerini vermemeye çalışıyor. Yıllardır bu üniversitede çalışan ve ter döken işçiler biliyor ki, ücretli izinli olduklarında ücretleri ödenebilir.

Boğaziçili işçilerin açlığa sürüklenmesine izin vermeyelim. Bu konuda işçiler mücadeleci sektörlerden destek bekliyor. 

Aşağıda işçilerin yapmış olduğu açıklamayı paylaşıyoruz:

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ’NDE HAK GASPI VAR!
DAYANIŞMA VE DESTEĞİNİZE İHTİYACIMIZ VAR!

Bütün dünyanın koronavirüsle mücadele ettiği bugünlerde biz emekçiler sadece koronavirüsle mücadele etmiyoruz maalesef. Çalışanlar olarak salgının ülkemize geldiği ilk günlerden itibaren ciddi mağduriyetler yaşadık. Pek çok işyerinin kapatılmasıyla ya işsiz kaldık ya da ücretsiz izin, zorunlu yıllık izin kullandırılması gibi uygulamalara maruz bırakıldık.

Biz Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Tesisler İşletme Müdürlüğü’nde çalışan işçileriz. Bize işletme müdürlüğü tarafından 23 Mart tarihinden sonra 6 Nisan’a kadar bütün tesislerin kapalı olacağı ve işçilerin idari izinli olacağı bildirildi. Ancak sonra da “Biz 30 Mart’tan itibaren kısa çalışma ödeneğine başvurduk.” denilip idari izinlerin iptal edildiği söylendi. İş-Kur’un kendilerine başvuru tarihinden itibaren ücret ödemeyin dediği ve kendilerinin de ödeme yapamayacağını söylediler.

İş-Kur’a Kısa Çalışma Ödeneği için yapılan başvuru reddedildi. Bu durumda biz hiçbir ücret ödenmeden ücretsiz izinli durumunda olduk. Ücretsiz izin ödeneğiyle ilgili de şu ana kadar bir gelişme olmadı. Tesislerin Eylül’de açılacağı, bizim o zamana kadar ücretsiz izinde olduğumuz bildirildi. Yani Mart’tan itibaren 6 ay boyunca hiçbir ödenek verilmeden ücretsiz izinde sayılacağız.

İşletmeye bağlı çocuk yuvasında çalışan öğretmen arkadaşlarımızın yarısı 1 Haziran’dan itibaren işbaşı yaptı. Ancak diğer yarısının akıbeti belli değil. Velilerden Mart ödemesi alındığı halde yuva çalışanlarına Mart maaşı dahi yatırılmadı.

Üniversitenin çeşitli seviyedeki yöneticileriyle defalarca idari izinli olma hakkımızın geçerli olması ve ücret ödemelerimizin eksiksiz yapılması gerektiğiyle ilgili görüşmeler yaptıysak da sonuç alamadık.

Bize baştan idari izinlisiniz dedikleri zaman ödenek vardı da şimdi mi yok? Yıllardır bu üniversitede çalışan, hocalarına, öğrencilerine ve personeline hizmet veren bizler biliyoruz ki ücretli izinli olduğumuzda ücretlerimiz ödenebilir. Bizi açlıktan sürünmeye mahkum etmelerine izin vermeyeceğiz.
Bu konuda sizlerden destek bekliyoruz. Biliyoruz ki bu zorlu süreçte birlikte hareket eder, dayanışma içinde olursak haklarımızı alabiliriz.

İlk desteğinizi 8 Haziran Pazartesi günü saat: 21.00’de yapacağımız hashtag kampanyası için bekliyoruz.

hashtag: #BÜdeHakGaspıVar

DİSK Dev Turizm-İş Marmara Bölge Şubesi
Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Tesisler İşletme Müdürlüğü Çalışanları