Meslek Liselerinde okuyanlar, öğrenci gençliğin en fazla ve en yoğun sömürüye maruz kalan kesimini oluşturuyorlar. Staj ve proje ödevler adı altında çalıştırılan bu öğrenciler sendika, sigorta, toplu iş sözleşmesi ve benzeri haklardan mahrumlar. Neden mi? Çünkü fiilen işçi gibi çalışıyor olsalar da, anayasal olarak öğrenci statüsünde gözüküyorlar. Bu işçi-öğrenci arkadaşlarımızın çektikleri sıkıntıları, Zırhlı Tren okuru bir Meslek Liseli ile konuştuk.

-Hangi bölümde okuyorsunuz?

Bir meslek lisesinde gazetecilik bölümünde okuyorum.

-Okulun fizikî şartları, öğretmenlerin ve verilen eğitimin niteliği hakkında neler söyleyebilirsin?

Sözel bölümde okuduğumuz için bölüm dersleri dikkate alınmıyor ve çok boş geçiyor. Çoğunlukla ders işlemiyoruz öğrenciler ve öğretmenler faaliyette oluyor fakat iki sene sonra üniversite sınavına gireceğim ben ve şu an sınav konuları hakkında hiçbir bilgim yok. Neyle gireceğimi bilmiyorum. Edebiyat, tarih gibi dersler görüyoruz, açıkçası bu derslerin bana pek bir şey kattığını zannetmiyorum. Bu dersler sözel oldukları için önemsenmiyor ve boş geçiyor. Tabi müfredatın da etkisi var bunda. Bir miktar işlenebilen tek ders matematik, o da haftada sadece iki saat var bizim bölümde. Bir miktar da İngilizce derslerinin faydasını görüyorum. Fizikî şartlardan bahsetmek gerekirse mesela bizim bir gazetecilik laboratuvarımız var ve sandalyeleri kırık bunları yenileyebilmek için biz öğrenciler olarak bir şeyler satarak para topladık. Okulda mesela okul isminin yazılı olduğu bir tabela için para harcadılar ama sandalyeler için biz para topladık.

-Sizce okulda en çok göze çarpan sorun ne?

Bence kantinin fiyatları çok yüksek. Hatta geçen sene bununla ilgili bir uyarıda bulunmuştuk yönetime. Geçen sene fiyatları düzeltmişlerdi fakat bu sene yine yükselttiler. Kantinde zaten normal yemek yok abur cubur ve fastfood tarzı şeyler var. Karnımızı bile doyurmayan bir yiyecek en az dört liradan başlıyor ve okula gelenler işçi çocukları, yani günlük harçlıklarımız genelde beş lira civarında oluyor. Ayrıca bütün gün okuldayız ve bir şeyler yememiz gerekiyor. Ben artık evden yemeğimi getirmeye başladım durum böyle olunca.

– Meslek Liseliler sorunlarına nasıl çözüm getirebilirler?,

Öncelikle sorunlar olduğunu kabul etmemiz gerekiyor.Bu sorunlara dönük okullarda tartışmalar organize edebiliriz. Çözümleri hep birlikte konuşmamız gerek. Ama en önemlisi birlikte durabilme. Müdürler, yönetim zaten birbirimizle konuşmamızı, yan yana durmamızı istemiyor. Eğer birlik olursak, sorunlarımızı tartışırsak, dayanışmayı öğrenirsek daha iyi bir eğitim hayatı için bir şansımız olabilir.

Önceki İçerikÜniversitelerin modern işçileri: Asistanlar
Sonraki İçerikSosyalist bir seçenek yaratırken: Diplomasız Cumhurbaşkanı mı, diplomalı işsizler mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz