Askeri lise mezunu bir öğrenci ile röportaj

Bilindiği üzere 15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından, cemaatin askeri kanadını toptan silebilmek adına askeri liseler kapatıldı, harp okullarındaki öğrenciler ise tasfiye edilmeye başlandı. Birçok öğrenci bu durumda mağdur kaldı. Ancak öğrencilerin bu mağduriyeti ulusal basına yansımadı. Zırhlı Tren gazetesi, gençliğin ve onun sorunları ile çözümlerinin sesi olma iddiasındaki bir gençlik yayın organı olarak, askeri okullarda mevcut durumun ne olduğuna daha yakından bakabilmek, mağduriyetleri daha iyi tanımlayabilmek ve bu liselerdeki öğrencilerin konu üzerine neler düşündüğünü merak ederek, askeri lisedeyken okulu kapatılan bir öğrenci ile röportaj gerçekleştirdi. Röportajın okuyucularımız için de bilgilendirici olmasını ümit ederek, kendisini aşağıda paylaşıyoruz. İyi okumalar dileriz.

Zırhlı Tren: Öncelikle sizi tanıyalım. Askeri liseler sınavına kaç yılında girdiniz ve kaçıncı sınıfta harp okullarından tasfiye edildiniz?

Merhabalar. 1996 İstanbul doğumluyum. Ortaokulu bitirdikten sonra 2010 yılında ALS’ye (Askeri Liseler Sınavı) girdim. Sınavda başarılı olup mülakatlara gitmeye hak kazandım. Mülakatları da geçtikten sonra Eylül ayında Heybeliada Askeri Deniz Lisesi’ne başladım. Benim dönemimde hazırlık sınıfı da olduğu için 5 sene sonra liseden mezun oldum ve 2015 yılında Deniz Harp Okulu’na sınavsız direk geçiş yaptım. Birinci sınıfı bitirdikten sonra malum darbe girişiminin ardından 31 Temmuz günü çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile bilindiği üzere askeri liseler kapatıldı, Harp Okulları ve Meslek Yüksekokullarındaki bütün askeri öğrenciler de tasfiye edildi.

ZT: Askeri liselerdeki müfredatın diğer liselerle aynı olduğunu biliyoruz fakat askeri liseleri farklı kılan özellik nedir?

Askeri Liseler akademik açıdan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı. Yani müfredat, aldığımız dersler diğer liselerle tamamen aynı. Ek olarak tahmin edilebileceği üzere bazı askeri eğitimler ve bağlı olduğumuz kuvvetle ilgili dersler alıyorduk. Örneğin Deniz Lisesi’nde diğerlerine ek olarak Gemicilik dersimiz vardı.

ZT: Askeri liselerin zorluğundan ve yaşadığınız sıkıntılardan bahsedebilir misiniz?

‘Disiplin askerliğin temelini oluşturur.’ Askeri okullarda ilk öğretilen şey budur. Disiplin. Bu sebeple de gereken disiplinin sağlanması için kurallar vs. vardır. Zaten genellikle bu disiplini kazanırken zorluk yaşanıyor. Malum Askeri Lise’ye girerken yaş 14. Yatılı bir okulda okuyorsunuz. Sadece hafta sonu izinlerinde dışarı çıkıyorsunuz. Eğer İstanbul ve civarında oturuyorsanız evinize gidiyorsunuz. Diğer illerden gelen arkadaşlarımız ise ara tatil ve yaz tatilinde evlerine gidip ailelerini görebiliyorlar. Belki de askeri lisede okumanın en büyük zorluğu budur. Henüz 14 yaşında kendinizden tamamen siz sorumlu oluyorsunuz. Birçok şeyi kendi başınıza yapmanız gerekiyor. Ama şunu da belirtmek isterim: Askerliği tam olarak benimseme askeri liseler sayesinde olur. Çünkü küçük yaştan itibaren bu yönde eğitiliyorsunuz. Bu yüzden askeri liselerin kapatılmasını pek doğru bulmuyorum.

ZT: Sizce darbeleri engellemenin gerçekçi ve doğru çözümleri nelerdir?

Darbeleri engellemek için iki şeyin çok önemli olduğunu düşünüyorum. İlk olarak devlet istihbaratında kesinlikle zayıflık veya zaaflar olmamalı. Güçlü bir istihbaratla yalnızca darbeler değil daha birçok şey engellenebilir. İkinci olarak darbenin bir ülkeye etkileri geniş ve kapsamlı bir şekilde bütün askerlere ders olarak verilmeli. Bu sayede darbelerin büyük ölçüde engellenebileceğini düşünüyorum.

ZT: Harp okullarındaki tasfiyenin kişisel olarak sizi nasıl etkilediğinden biraz bahsedebilir misiniz?

Biz bu okullara hayalimiz olan askerlik mesleğini yapabilmek ve vatanımıza hizmet etmek için girdik. Alınan tasfiye kararı sonrası hepimiz büyük hayal kırıklığı ve üzüntü içindeyiz. 14 yaşımdan beri giydiğim üniformayı artık giyemeyecek olmak, küçüklüğümden beri hayalini kurduğum subaylık mesleğine artık sahip olamayacağımı bilmek gerçekten çok zor. Bunca senedir kendimi hep deniz subayı olmak için hazırladım. Fakat şimdi benden başka bir meslek seçmem isteniyor. Bu kadar yıl bu yönde eğitildikten sonra başka hangi mesleği yapabileceğime karar vermek çok daha zor.

ZT: Tasfiye sonrası sizlerin yani öğrencilerin durumu ne olacak ve bu süreç nasıl ilerleyecek?

Tasfiye sonrası harp okullarındaki öğrencilerin YGS-LYS puanlarına göre diğer üniversitelere yerleştirileceği söyleniyor. Fakat şöyle bir durum var. Askeri lise mezunları harp okullarına sınavsız geçiş yapıyorlar. Yani bizim YGS-LYS puanlarımız yok. Bizi neye göre yerleştirecekleri hakkında hala bir açıklama yapılmadı. Şu an için tek yapabileceğimiz şey beklemek.

CEVAP VER