Galatasaray Üniversitesi öğrencileri on yılı aşkın süredir okulun kara tarafında bulunan kantin çalışanı Aydın Suntay’ın iş koşullarına dayanamayarak istifa etmesi üzerine üniversite kantinindeki çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve işçi eksikliğinin giderilmesi için bir imza kampanyası başlatmışlardı. Başlatılan imza kampanyasına imzacı olan pek çok öğrenci aynı zamanda fiyatların düşürülmesi gerektiğinden de bahsetmiş üniversite kantininde kimi özel okullardan dahi daha yüksek fiyata satışların yapıldığını belirtmişlerdi. Toplanan 700’ü aşkın imza ile üniversite genel sekreterliğine giden öğrenciler, üniversite yönetiminin kantinin iç işleyişine karışamayacağı üniversiteden ayrı bir şirket olan kantin işletmesini denetleyemeyeceği cevabı ile karşılaşmışlardı. Kantinin yirmi yıllık patronu ile de konuşan öğrenciler, kantin patronunun uzlaşmaya gitmemesi üzerine mücadeleye kantini boykot ederek devam etme kararı almışlardı.

2 Mayıs Salı günü arka kantinin yanına bağış ile işleyen dayanışma sofralarını kuran üniversite öğrencilerinin eylemi 4. gününde sorunsuz bir biçimde devam etmekte. Bağış ile toplanan para bir sonraki gün kullanılacak malzemeler için harcanmakta. Üniversite yönetimi kantini denetlemiyorsa ‘Biz denetleriz’ diyen üniversite öğrencilerinin talepleri şöyle:

1) Kantin yönetimi işçilerin maaşlarını ve malların fiyatlarını keyfî olarak belirleyemez. Kantin yönetimi her ay gelir-gider dökümünü Galatasaray Üniversitesi bileşenlerine yayımlamak zorundadır.

Finansal şeffaflık istiyoruz!

2) Kantin işçileri aşırı çalışmaya maruz bırakılmamalı. Kantindeki çalışan  eksikliği giderilmeli.

Aydın Suntay’ın işe geri dönmek istemesi halinde kantine geri alınmasını ve kantin işçilerinin zorunlu mesai yapmasını gerektirmeyecek kadar işçinin çalıştırılmasını talep ediyoruz!

3) Üniversite yönetimi kantin işçilerinden kendilerine bir şikâyet gelmediğini biz öğrencilere bildirmiştir. Türkiye’deki her işçi gibi işten atılma korkusuyla şartlara katlanan bütün kantin işçilerine iş güvencesi istiyoruz!

4) Kantin çalışanlarının bugüne kadar ödenmemiş olan bütün ek mesai ücretlerinin ödenmesini bundan sonra kendi isteği ile fazla mesai yapan işçilere de ek mesai ücretlerinin ödeneceğinin garantisinin verilmesini istiyoruz!

CEVAP VER