4 (-) 4 + 4

Alican Şimşek

Bu sıralar eğitim konusunda en çok konuşulan konu 4+4+4 kesintili eğitim yasa tasarısı. Hele ki komisyondan resmen kavga edilirken geçmesi ile beraber başka bir boyut kazandı. Artık içeriğinden çok nasıl geçirildiği ve o kavgaya nasıl karşılık verileceği konuşulmaya başlandı.

Türkiye’nin eğitim sisteminde büyük bir değişiklik yaratacak olan bu yeni sistem, 2012-2013 Eğitim ve Öğretim yılında uygulanmaya başlanacak gibi duruyor. Henüz uygulanmadan birçok soruyu gündeme getiren ve kesin bir açıklama getirilmeyen bu yeni sistemi, lise öğrencileri olan bizler açıklamaya ve yaratacağı sorunların ne olacağını anlatmaya çalışacağız.

Şu an ki eğitim sistemi öğrencilerin 8 sene boyunca (14-15 yaşlarına kadar) aynı eğitimi gördükleri daha sonrasında ise sınavları kazanıp ya da kazanamayıp gittikleri okullarda, seçmiş oldukları bölüme göre eğitim görmeleri üzerinde şekil alıyor. Gerçi çok fazla seçenek olmaması çok az kişinin kendi seçtiğini okumasını sağlıyor. Şu an var olan seçenekler: Meslek Liseleri, İmam Hatip Liseleri, Anadolu Liseleri ve artık mezun olunmaları beklenen düz liseler. En sonunda ise iki aşamalı bir sınava girerek üniversitelere giriyorlar. (Sınav sistemini daha geniş ele almak gerektiği için bu yazıda üstünde durulmayacak.)

Genelde 6-7 yaşlarında ilkokula başlanıp ilk 5 yıl okuma-yazma ve eğitim-öğretime giriş şeklinde oluyor, sonraki 3 yıllık ortaokulla daha ayrıntılı dersler veriliyor, en sonunda isteğe de bağlı olarak 4 yıllık bir lise eğitimi görülüyor.

Peki 4+4+4 ile bu iş nasıl şekil alacak? Bu sistemle eğitim 3 aşamaya bölünüyor. İlk 4 yıl yine okuma-yazma ve temel eğitim üzerinden ilerleyecek, ikinci 4 yıl da ise öğrenciler bölümlerini seçip onlara göre dersler almaya başlayacak, son 4 yıl ise açık öğretim hakkıyla birlikte sadece kendi alanları üzerinden bir eğitim alınacak. Ve zorunlu eğitim 12 yıla çıkmış olacak.

Okula başlama yaşı 5-6’ya çekilecek ve bölüm seçimleri 9-10 yaşlarında olacak. Bölümlere öğrencilerin yeteneklerine göre yönlendirme yapılacak. Bununla hedeflenen herkesin istediği eğitimi alması ve insanların yetenekleri doğrultusunda ilerlemesi.

Bu şekliyle bu yeni eğitim sistemi ne kadar doğru, nasıl olmalı, neler yapılmalı gibi birçok soruyu şimdiye kadar sordurdu ve sordurmaya devam ediyor. Şimdi nasıl olacak ve nasıl olması gerektiği en çok merak konusu.

Gerçekten şimdi ne olacak? Bir kere okula başlama yaşı 1 yaş geri alındı, bu da okul öncesi eğitimin şeklinde bir değişiklik yaratıyor. Ve çocuklar okula daha erken başladığı için onlara göre verilmesi gereken yeni dersler, yeni yöntemler uygulanması lazım. Ayrıca o yaşta okula başlamaları ve çok erken bir zamanda seçim yapmaları kendi aralarında bir rekabet yaratacak. Bu rekabet ilerde onların birleşmesine ortak bir şekilde çalışmalarına en büyük engellerden biri olarak karşılarında duracak.

Bu sistemle beraber 17-18 yaşındaki bizlerin bile karar veremediği ve çoğunlukla doğru olmayan kararları 9-10 yaşındaki çocuklar vermek mecburiyetinde kalacak. Bu kararı ya aileleri belirleyecek ya okulu ya da ne olacağının farkında olmayan kendisi verecek. Bu verilen karar geri dönülmez bir boyutta olacak.

Bu seçimlerde bahsedilen yeteneklerin neye göre seçileceği bilinmiyor ancak ortada bir gerçek var ki dershanelere başlama yaşı 2. sınıflara kadar düşecek gibi. Bu da özellikle işçi ailelerin çocuklarının eğitiminin daha zor, daha masraflı olacağı anlamına geliyor. Bu hem eğitimdeki adaletsizliği arttırırken hem de işçi ailenin durumunun var olandan daha kötüye gitmesi anlamına gelecek. Ve dershanelere gidemeyen çocukların çok büyük bir kısmı istemedikleri bölümlerde eğitim görmek zorunda kalacak.

İkinci 4’te meslek bölümü seçecek olan çocuklar çok erken yaşlarda iş yerlerinde çalışmaya başlayacak. Bu çocuk işçiliğinin 11 yaşına düşmesi anlamına geliyor. Bugün bile stajlarda yapılan işin karşılığı verilmemekte, öğrenciler ucuz iş gücü olarak görülmektedir. Yeni eğitim sistemiyle bu oran çok daha fazla sayılara ulaşacak gibi duruyor.

Seçilecek bölümlerin arasında İmam Hatiplerin ortaokulları şeklinde dini bilgilerin eğitimi olacak. Devletin eliyle, yanlıca, bir dinin üzerinden bu eğitimin verilmesi oldukça yanlıştır. Ve bu tercihin dinin ne olduğunu bilmeden seçilmesi büyük bir hata olacaktır.

Açık öğretim imkânı verilmesi ise özellikle kız çocuklarının okullardan uzak evlerinde eğitim görmesine sebep olup, çocuk evliliklerin ve çocuk işçiliğinin önünü açacaktır. Ve eğitimin ve sosyalleşmenin en büyük ortamı olan okullardan uzak kalmak çocukların gelişimi ve yaşayışlarında çok büyük sorunlar çıkaracaktır.

Elbette şu an ki gibi kalmasını savunmuyoruz. Eğitim sisteminin kesinlikle değişmesi gerekmekte fakat bu  kesinlikle 4+4+4 ile olmaz, olamaz.

 

CEVAP VER